Mittwoch, 3. Juli 2019

Surpriză la sărbătoarea Sf. Apostoli Petru și Pavel: Papa Francisc dăruiește Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului moaștele Sf. Petru


Mormântul Sfântului Apostol Petru este centrul creștinătății catolice. Anual milioane de pelerini se închină acolo iar muți dintre aceștia sunt membrii ai bisericilor ortodoxe. Începânt de duminică, 30 iunie 2019, călătoria pelerinilor nu mai este atât de lungă.

Papaa Francisc a dăruit patriarhului ecumenic din Constantinopol  relicvele Sf. Apostol Petru.  Conducătorul delegației ortodoxe la liturghia catolică solemnă care a avut loc cu ocazia pomenirii sfinților apostoli Petru și Pavel, mitropolitul Jov de Telmissos cel care a primit sfintele moaște a declarat luni agenției de presă a Vaticanului Vatican News că darul "este pentru noi un eveniment deosebit și surprinzător – și nimeni nu se aștepta la aceasta. Conform Sfintei Tradiții rămășițele pământești ale Sfântului Apostol Petru nu au părăsit niciodată Roma, care a fost până acum singurl centru al cinstirii Sf. Petru.

Imediat după terminarea liturghiei pontificale din 29 Iunie papa Francisc s-a adresat mitropolitului din Telmissos spunîndu-i că are un dar pentru fratele lui Bartolomeu. După aceasta a mers împreună cu oaspetele lui în apartamentul papal la capela papei Paul al VI-lea. Acolo i-a înmânat mitropolitului Iov reliquiarul cu moaștele Sf. Apostol Petru. Patriarhul Bartolomeu s-a bucurat mult când a aflat de acest dar neașteptat. El a mulțumit în omilia de duminica 30 iunie, duminică  în care biserica ortodoxă îi cinstește pe sfinții apostoli, papei Francisc pentru  darul făcut. Mitropolitul Iov a apreciat gestul papei ca fiind ”un pas uriaș realizat spre unitatea concretă a Bisericii”

Papa Paul VI. era convins de autenticitatea acestor moaște

În reliquiarul de bronz se află nouă fragmente de oase care au fost găsite în 1952 la lucrările arheologice desfășurate în jurul mormântului Sf. Petru. O siguranță forensică a identității istorice a moaștelor bazată pe evidențe irefutabile nu a fost cu putință să fie făcută. O analiză a dovedit că oasele au aparținut unui om care a murit la o vârstă înaintată. Paul al VI lea a anunțat în cardul unei audiențe generale din 1968 de descoperirea moaștelor. Și a fost convins de autenticitatea lor. De aceea a lăsat să se întocmească pentru ele o raclă. Această raclă a fost înmânată mitropolitului din Telmissos.

Biserica ortodoxă, cea romano-catolică, cea anglicană și o parte din cele protestante sărbătoresc pomenirea Sf. Apostoli Petru și Pavel la 29 iunie. Deoarece cei doi apostolic sunt și protectorii orașului Roma la această data Cetatea Eternă este în zi de prăznuire. De peste 40 de ani s/a împământenit obiceiul ca la ceremoniile festive care au loc în catedrala Sf. Petru să participle și o delegație a patriarhatului ecumenic din Constantinopol. La fel vaticanul trimite de peste 40 de ani o delegație la sărbătoarea Sf. Andrei . Patriarhul Bartolomeu este urmașul  Sf.Apostol  Andrei, fratele mai mare al Sf. Petru. Din această pricină Francisc și Bartolomeu se adresează unul altuia cu apelativul ”frate”.

https://cf.katholisch.de/kna_190629-93-000018_franziskus_telmissos_bearb.jpg
Heidelberg 03.07.2019

Keine Kommentare: