Mittwoch, 3. Juli 2019

Sfințirea pietrei de temelie pentru prima biserică românească din piatră din Paris



Prin osteneala preacucernicului părinte Jornea Valeriu românii de pe ambele maluri ale Prutului au pus piatra de temelie pentru biserica ortodoxă care va purta hramurile Înălțarea Domnului, Sf. Stefan cel Mare și Sf . Prooroc Ioan Botezătorul. 

Sfințirea pietrei de temelie a fost făcută după Sfânta Liturghie din duminica a doua de după Rusalii de către Înaltpreasfințitul  Iosif Mitropolitul Europei Occidentale alături de un sobor de clerici din regiunea pariziană pe terenul  viitoarei biserici de 1056 mp. Acest teren a fost cumpărat de parohie după 12 ani de misiune in diaspora de la primăria din cartierul Montreuil care a dat și aprobările necesare pentru construcție. Pe lângă această biserică va funcționa centrul spiritual misionar Sf. Stefan cel Mare.

Televiziunea franceză SF2 realizează în momentul de față un documentar despre viața diasporei ortodoxe române în Franța și a înregistrat întreaga slujbă de astăzi organizând și interviuri cu persoanele cheie din parohie.

Parohia Înaltarea Domnului si Sfântul Stefan cel Mare are ca preot paroh pe parintele Valeriu Jornea și ca diacon pe părintele Sergiu Badia și face parte din Mitropolia Ortodoxa a Europei Occidentale si Meridionale - Patriarhia Română.
De la înființarea parohiei la 21 octombrie 2007 și pâna în prezent aici au fost botezati sute de copii, adulti si convertiti, si au fost înregistrate circa 300 cununii. Pe lânga biserică exista un grup folcloric și o mica bibliotecă. În parohie se predau cursuri de limba româna pentru copii, cursuri de limba franceză pentru adulți, se efectuează regulat un studiul biblic și sunt oferite gratuit consultatii juridice și asistență celor din penitenciare. Slujba de duminica începe la ora 9.00.

Adresa actuală bisericii este:
125 rue de Ruffins 93100 Montreuil Franțahttps://paris5.mitropolia.eu/

Cei care doresc să sprijine construcția bisericii o pot face prin transfer bancar către:




Association L'Ascension de Notre Seigneur et Saint Stèphane le Grand
Chez Mr. JORNEA
Code BIC: CMCIFR2A
IBAN: FR 76 1027 8063 4600 0206 1184 169

Keine Kommentare: