Dienstag, 26. Mai 2020

Biserică ortodoxă profanată în Turcia

O biserică ortodoxă greacă din localitatea Hașera (Yeșildere), regiunea Argyroupolisa, provincia Pont - menționată de T.A. Sinclair în lucrarea Eastern Turkey: An Architectural & Archaeological Survey, Vol. 2 - a fost vandalizată și devastată. Cazul a fost adus la cunoștința opiniei publice de către deputatul pro kurd de origine armeană Garo Paylan al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) care cerut o luare de poziție din partea ministrului turc al turismului și culturii domnul Mehmet Nuri Ersoy.

“Biserica a rezistat cu success intemperiilor dealungul timpului, dar în ultimii ani frescele care împodobeau pereții clădirii au fost literalmente distruse. Mormintele din jurul bisericii au fost jefuite de căutătorii de comori. Catastrofa – în fața căreia au reacționat și localnicii - este evidentă și nu face onoare nici motenirii culturale și nici celei istorice a țării a scris deputatul partidului HDP din Marea Adunare Națională a Turciei.

El a subliniat că acest comportament este susținut indirect de politica guvernamentală care incită la violență împrotiva suniților și a celorlalte minorități nemusulmane.

Drept urmare ministrul Nuri Ersoy a fost întrebat de ce nu a protejat clădirile istorice din localitatea Hașera (Yeșildere). Deputatul Garo Paylan a mai dorit să știe dacă există intenția de a se restaura biserica și de a face din ea, din nou, un locaș de cult, precum și ce acțiuni a întreprins Ministerul Culturii din Turcia pentru a preveni distrugerea memoriei culturale a creștinilor care au viețuit secole întregi pe acele meleaguri.

Sursa: http://www.pontos-news.gr/article/209748/tymvoryhoi-kai-listes-leilatisan-ellinorthodoxi-ekklisia-stin-argyroypoli-toy-pontoy

Keine Kommentare: