Freitag, 15. Februar 2019

Noua Directivă Copyright a Parlamentului European … un instrument al cenzurii

Puține inițiative legislative ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European pot spune că se pot lăuda cu un număr record de oponenți înregistrați. Directiva privind reglementarea Copyright-ului a strâns doar pe pagina de web https://www.change.org 4,7 milioane semnături împotriva acestei noi directive

Articolul 11: Propune ca platformele să plătească pentru conectarea la site-urile de știri. Practic, se creează un nou drept pentru publisheri şi editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conţinut fără permisiunea autorului. Facebook, Microsoft sau Google sau orice altă platformă de socializare ar urma să plătească pentru fragmentele de ştiri (aşa-numitele news snippets). Acest articol 11 nu definește "site-urile de știri", "platformele comerciale" și "legăturile", care invită 28 de națiuni europene să creeze 28 de regimuri de licențiere, care se exclud reciproc. Articolul 11 creează un nou drept pentru publisheri şi editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conţinut fără permisiunea autorului. Argumentul principal în favoarea Articolului 11 este că încurajează viitoarele investiţii în conţinut de calitate şi bine documentat în beneficiul utilizatorilor.

Articolul 13: este o propunere de încetare a apariției operelor fără drepturi de autor pe platforme mari de conținut generate de utilizatori, chiar și pentru o clipă. Inițial, aceasta a inclus un mandat explicit de a dezvolta "filtre" care să examineze orice postare socială pe rețelele sociale de către orice utilizator din lume și să verifice dacă acestea corespund înregistrărilor dintr-o bază de date deschisă, bogată în materiale cu drepturi de autor. În forma sa actuală, regula spune că filtrele ar trebui "evitate", dar nu explică cum ar trebui să fie monitorizate miliarde de postări pe rețelele sociale, clipuri video, fișiere audio și postări de blog pentru încălcarea drepturilor de autor fără sisteme automate de filtrare.

Respunsabilitatea filtrării revine marilor platforme google, facebook, Instagram, yahoo …propunerea legislativă este ruptă de realitate și dacă s-ar aplica la alte domenii ar trebui ca fabricile de zahăr să fie responsabile pentru obezitatea clienților, fabricile de armament să fie responsabile pentru crimele cumpărătorilor de arme, iar producătorii de autoturisme pentru accidentele făcute de șoferi.

În principiu se legalizează restrângerea libertății de exprimare așa cum o știm noi astăzi prin organizarea unor filter care vor să acționeze în numele dreptului de autor. Prefiltrarea conținutului transmis de persoanele particulare în rețelele sociale contravene evident libertății de exprimare. Acest lucru a fost stability de Curtea Europeană de Justiție în 2012 (SABAM vs Netlog AZ C-360/10) Se pare că libertatea de exprimare în spațiul european se va putea realiza doar în Darknet (VPN, Tor & Onion). Până la aprobarea Directivei este vremea acțiunii pentru ca dreptul la liberă exprimare garantat de Constituția României articolul 30 Alineatul 2 șă nu fie ocolit prin înglobarea (pre-)cenzurii în dreptul prival al ”Condițiilor de Utilizare” oferite de marile platforme sociale:

https://saveyourinternet.eu/act/

https://www.eff.org/deeplinks/2019/01/internet-facing-catastrophe-free-expression-and-competition-only-europeans-can

Se poate schimba ceva? Da se poate schimba ceva la votul final asupra poiectului care va avea loc în plenul Parlamentului Europen (cu 751 de parlamentari prezenți) și care ar trebui să aibă loc între 25/28 martie sau 15/18 septembrie. Plenul parlamentului poate revoca o lege proastă ...sau îi poate aduce îmbunbătățiri după cum s-a văzut deja în iulie 2018.

Ce poate face fiecare dintre noi?

a. să se informeze despre cum a votat fiecare parlamentar român în această problemă pe pagina: https://saveyourinternet.eu/ro/
b. să contacteze telefonic sau personal (în biroul din România sau din Brüssel) parlamentarul care îl reprezintă. Se poate și prin email personalizar sau facebook, twitter samd.
c. să mergi la întrunirile partidelor politice care au / sau propun candidați pentru alegerile parlamentare din EU și să discute această temă (alături de alte teme de interes pt români/România).
d. să semneze petiția adresată parlamentului european în această privință și să informezi și pe alții de această posibillitate.

Doar împreună putem opri cenzura!!!

Keine Kommentare: