Potrivit rapoartelor din mass-media Ungaria blochează o cooperare mai strânsă dintre NATO și fosta republică sovietică a Ucrainei, cooperare care după dorința alianței nordatlantice ar trebui extinsă și consolidată. Prin urmare, nu este încă clar dacă o reuniune a comisiei NATO-Ucraina planificată pentru săptămâna viitoare la nivel de ambasadori ambasadori poate avea loc așa cum sa prevăzut.
Germania și alte zece țări dintre cele 29 de state membre ale NATO au cerut, într-o scrisoare comună, guvernului maghiar ”să nu soluționeze conflictele bilaterale” în cadrul alianței militare. Până în prezent nu există din partea sediul NATO de la Bruxelles nici o confirmare nici o negare a existenței acestei cereri scrise în schimb se face doar referile la "proiecte în curs de desfășurare" cu Ucraina, care ar continua.
„Conflictul bilateral“ în cauză amintit a fost provocat de către parlamentul ucrainean și președintele ucrainean Petro Poroșenko care au anulat drepturile minorităților de a avea învățământ în limba maternă. Noua lege este considerată discriminatorie de către Comisia de la Veneția a Consiliului Europei. Legea stipulează că începând cu anul 2020 școlile elementare vor folosi exclusiv limba ucraineană. Astfel reforma menită să integreze pupulația rusofilă din estul și sudul țării discriminează automat și pe etnicii maghiari, români sau polonezi din Ucraina.
Minoritatea maghiară din Ucraina trăiește comasată în Rutenia - o zonă care a fost adăugată Republicii Sovietice Socialiste din Ucraina în 1946. Din 1920 până în 1939 ea a aparținut Cehoslovaciei, iar anterior imperiului austro-ungar . Astăzi trăiesc Transcarpatia aproximativ un milion de oameni dintre care aproximativ 150.000 de maghiari, 30.000 de ruși și 30.000 de români, aceștia din urmă, în principal, în zona de sud-est.
Ministrul maghiar de externe Péter Szijjarto anunțase deja în luna octombrie că va ridica împreună cu guvernul român presiune asupra guvernului ucrainean pentru a împiedica apropierea Ucrainei de EU astfel încât fosta republică sovietică să fie obligată să anuleze noua lege a educației. "Petro Poroșenko", declara în acel moment Péter Szijjarto, "a vorbit până acum despre o Ucraina Europeană - acum el poate uita asta".
După demonstrații anti-maghiare și profanare monumentelor memoriale ungare de către naționaliști ucrainieni politicienii Fidesz (Uniunea Civică Maghiară) au cerut săptămâna trecută OSCE să trimită observatori pentru a proteja minoritatea maghiară.
Ar fi de dorit ca și politicienii din București și Chișinău să aibă aceeași atitudine fermă față de guvernul ucrainian cum o au politicienii ungari. Mai ales că minoritatea română din Ucraina conform ultimului recensământ se cifrează la peste 508.600 locuitori
https://constantinprihoanca.blogspot.com/2017/12/ungaria-blocheaza-extinderea-cooperarii.html
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen